Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Συνέντευξή μου στη Μαρία Μαυρουδή, στις Συγγραφογνωριμίες

Έχουμε τη χαρά να είμαστε συντροφιά με την κυρία Στεφανία Ρουλάκη η οποία θα μας παρουσιάσει το βιβλίο της : <<Εγώ θα ζήσω >> το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

1. Καλώς ορίσατε. Ευχαριστούμε πολύ. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το συγγραφικό σας έργο;

Εγώ σας ευχαριστώ ειλικρινά για την ευκαιρία να γνωριστούμε. Το συγγραφικό μου ταξίδι ξεκίνησε, επί της ουσίας, όταν αποφάσισα να ερευνήσω με σκοπό να γράψω το πρώτο μου βιβλίο. Στην πορεία προς την έκδοσή του, έγραψα ακόμη ένα, που είναι κι αυτό προς έκδοση κι έχει να κάνει με την ψυχολογία. Στα μαθήματα δημιουργικής γραφής που παρακολούθησα, έγραψα μία παιδική ιστορία που θα φτάσει στο κοινό τον Ιούνιο. Παράλληλα, γράφω μικρές φόρμες που κατά καιρούς δημοσιεύονται σε διάφορα sites.

2. Ποιο είναι το βασικό θέμα που διαπραγματεύεται το βιβλίο σας;

Είναι η ανθρώπινη προσπάθεια για επιβίωση μέσα από ακραίες κι απειλητικές καταστάσεις.

3. Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη θηριωδία των Ναζί σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα;

Πάντοτε με προβλημάτιζε αυτός ο πόλεμος. Πως τα πράγματα έφτασαν εκεί, πως τον βίωσαν οι άνθρωποι, τι σήμαινε για τις ζωές και για τις ψυχές τους αλλά και τι κληρονομιά άφησε στις επόμενες γενιές. Έτσι, όταν έπεσα πάνω στην αληθινή ιστορία της Ντίνας Πρανίτσεβα, μίας Εβραίας Ουκρανής, η οποία ήταν από τους μοναδικούς επιζήσαντες ενός ομαδικού τάφου, θεώρησα πως είναι συγκλονιστική. Θέλησα μέσα από αυτήν, να προσομοιώσω τις συνθήκες, ώστε να πάρει επαφή καθένας από εμάς, πως είναι να βρίσκεται κάποιος σε κίνδυνο, ώστε να αξιολογήσουμε ανάλογα τη ζωή που έχουμε.

4. «Εκεί που η ζωή είναι ήσυχη με γεύση ζαχαρωτού , από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει…» Πως οφείλουν οι άνθρωποι ν’ αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή που ενδεχομένως αναστατώνει τη ζωή τους;

Ο καθένας μας μία τέτοια αλλαγή - που φέρνει τον άμεσο κίνδυνο του θανάτου στη ζωή του – θα την διαχειριστεί σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του, τα βιώματα, τα αποθέματά του, το σεβασμό που έχει στη ζωή και τη θέληση να παραμείνει σε αυτή, αρνούμενος να του επιβληθεί ακόμη και ο θάνατος. Πιστεύω πως επιλέγουμε τη ζωή μας, την οργανώνουμε, όπως και τον θάνατό μας.



5. Ο ομώνυμος τίτλος του βιβλίου σας, αντιπροσωπεύει τη ζωή που έζησε η βασική πρωταγωνίστρια του;

Το «Εγώ θα ζήσω» είναι η δική μου ερμηνεία για το ποια απόφαση εσωτερική μπορεί να γέμισε την ηρωίδα με δύναμη ώστε να τα καταφέρει. Τα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή της πρωταγωνίστριας ήταν λίγα, έτσι προσπάθησα να τη δομήσω γύρω από αυτή την ψυχική ποιότητα.



6. Επιθυμία της πρωταγωνίστριας ήταν ….να μεταδώσει το μήνυμα ότι η θέληση του ανθρώπου για τη ζωή και το καλό είναι μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη από το κακό. Θέλετε να μας εξηγήσετε τη συγκεκριμένη άποψη;

Ναι. Πιστεύω πως αν ο άνθρωπος συνεχίζει να υπάρχει πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, είναι γιατί η φυσική του ροπή για το καλό, υπερνικάει το κακό. Πάντα υπήρχε και θα υπάρχει αυτή η μάχη. Η τάση του ανθρώπου να καταπολεμήσει το κακό, τον οδηγεί στην εξύψωση και στην πρόοδο. Όταν τα πράγματα αντιστραφούν, θα επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή και χάος.



7. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη μέσα από το βιβλίο σας;

Η ζωή δεν είναι δεδομένη. Είναι ένα δώρο που οφείλουμε να σεβόμαστε, να φροντίζουμε, να διαφυλάττουμε και για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Η ειρήνη, είναι το πιο πολύτιμο αγαθό πάνω στο οποίο χτίζεται η αληθινή ευημερία των λαών. Η βία, φέρνει βία με πολλαπλάσια δύναμη στο μέλλον. Ο ρατσισμός είναι βία που υπονομεύει την ειρήνη στις ψυχές μας και στη συγκατοίκησή μας σε τούτον τον πλανήτη που δε μας ανήκει- σε κανέναν δεν ανήκει γιατί είμαστε προσωρινοί εδώ. Ας επενδύσουμε λοιπόν τη δύναμή μας στο καλό, στη ζωή, στην ευημερία της και στην ειρήνη και τότε θα έχουμε τα πάντα!

8. Η μουσική όπως είναι γνωστό ενώνει τους ανθρώπους. Στο βιβλίο σας συναντάμε τη φράση… «Μέσα από τη μουσική οι άνθρωποι μοιράζονται πολλά που οι λέξεις δεν μπορούν να μεταφέρουν». Εσείς πιστεύετε η μουσική έχει ανώτερη δύναμη στη ψυχή του ανθρώπου απ’ ότι έχουν οι λέξεις;

Οι λέξεις νοηματοδοτούν έννοιες σε ανθρώπους που μιλούν την ίδια γλώσσα. Η μουσική, διεγείρει το συναίσθημα, τις σκέψεις, τη φαντασία, το σώμα – όπως και οι λέξεις το κάνουν – σε ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητο να μιλούν την ίδια γλώσσα. Είναι ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας.



9. Ποιοι ήταν οι συνοδοιπόροι σας οι οποίοι σας βοήθησαν για την ολοκλήρωση και παράλληλα υλοποίηση του συγγραφικού σας ταξιδιού;

Τολμώ να πω ότι η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν μοναχική υπόθεση. Η εκδοτική μου εταιρία, το υποδέχτηκε θερμά και με υποστήριξε στην έκδοσή του.

10. Με ποιο τρόπο μπορούμε να προμηθευτούμε το βιβλίο σας ώστε να αντλήσουμε τα υπέροχα μηνύματα για τη ζωή που θέλει να μας μεταδώσει;

Από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, με παραγγελία στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς και διαδικτυακά από όλες τις πλατφόρμες των βιβλιοπωλείων καθώς και από τις παρακάτω συνδέσεις των εκδόσεων Πηγή και Iwrite:

https://www.iwrite.gr/bookstore/istoriko-ego-tha-ziso/

https://www.pigi.gr/product/istoriko-ego-tha-ziso/

Ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε το βιβλίο σας να είναι καλοτάξιδο και να αγγίξει την ψυχή πολλών αναγνωστών.

Μακάρι! Ευχαριστώ για τις ωραίες ερωτήσεις που με προσκάλεσαν να απαντήσω αυθεντικά.

Διαβάστε τη συνέντευξη στην πηγή της, εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου