Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Παρουσίαση του βιβλίου μου από την Ζωή Φράγκου στην βιβλιοφιλική ομάδα e-Φιλαναγνωσία

Απολαύστε το απόσπασμα , από το ιστορικό μυθιστόρημα της κ Στεφανίας Ρουλάκη, συγγραφέως, το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.
Από το οπισθόφυλλο:
Πώς είναι άραγε να ζεις τη ζωή σου, να έχεις τους αγαπημένους -τον άντρα, τα παιδιά, τους γονείς, τα αδέρφια σου, τη δουλειά σου- και ξαφνικά ο πιο βίαιος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας να τα διαλύει όλα και να σε ξεριζώνει; Πώς είναι να βαδίζεις με άγνοια προς έναν ομαδικό τάφο; Πώς είναι να χάνεις ό,τι αγαπάς και να μένεις χωρίς σπιτικό, χωρίς φαΐ, σε μία χώρα που όλα είναι καμένα; Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να επιβιώσει, όταν ο εχθρός έχει βαλθεί να τον εξοντώσει; Είναι, άραγε, όλα αυτά ένα παρελθόν ή είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος και του μέλλοντός μας; Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε "άλλους", αλλά όχι σ' "εμένα"; Ποιος ορίζει τις ζωές μας; Μπορώ να ξεφύγω από κάτι που φαίνεται μονόδρομος, κάτι που μου επιβάλλεται και μοιάζει ανυπέρβλητο;
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, μέσα από τη μυθιστορηματική ανάπλαση της αληθινής ιστορίας της Ντίνας Πρανίτσεβα, ενός από τους λίγους ανθρώπους που επέζησαν από τη θηριωδία των Ναζί, που επί δύο χρόνια εξόντωσαν ομαδικά και συστηματικά χιλιάδες Εβραίους, Ρομά, αιχμαλώτους πολέμου και άλλες ομάδες στο Μπάμπι Γιαρ (Το Φαράγγι Της Γιαγιάς), στο Κίεβο της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Δυό λόγια για την ιστορία..
Μόλις μία βδομάδα μετά το σύμφωνο μη επίθεσης, Ρίμπεντροπ – Μολότοφ, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης, στις 23 Αυγούστου 1939, η Γερμανία, εισβάλει στην Πολωνία και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ξεκινά.
Η Ντίνα Πρανίτσεβα, εβραία, Ουκρανικής καταγωγής, παντρεμένη με τον Ρώσο Βίκτωρ Πρανίτσεβ, στρατιωτικό, ζουν στο Κίεβο με τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Ο Βίκτωρ, φεύγει για τον πόλεμο και η Ντίνα, μένει πίσω με τα παιδιά τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους, αγωνιώντας για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Οι Ναζί, μπαίνουν στο Κίεβο και με διάταγμα καλούν όλους τους Εβραίους του Κιέβου να παρουσιαστούν στο Μπάμπι Γιαρ – Το φαράγγι της γιαγιάς, χωρίς να διευκρινίσουν τον λόγο. Πολλοί πίστεψαν ότι θα τους μετεγκαταστήσουν. Η Ντίνα, έπρεπε να συνοδέψει τους γονείς της στον τόπο συγκέντρωσης, γιατί είχαν προβλήματα υγείας. Η ίδια πίστευε, ότι δεν κινδυνεύει, αφού είχε αποκτήσει Ρωσική υπηκοότητα, μέσω του γάμου της με Ρώσο.
Το Μπάμπι Γιαρ, έμελλε να γίνει τόπος εκτέλεσης για χιλιάδες Εβραίους, όμως η Ντίνα, κατόρθωσε να επιβιώσει και να βγει από εκεί. Στα δύο φριχτά χρόνια που ακολούθησαν, μέσα στην πείνα, τη συνεχή μετακίνηση, προκειμένου να μην την πιάσουν οι Γερμανοί ξανά, η Ντίνα, προσπάθησε να κρατηθεί ζωντανή, ώστε να ξαναβρεί τον άντρα της και τα παιδιά της.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Ντίνα, μαζί με άλλους επιβιώσαντες του Κιέβου από τον πόλεμο, έδωσαν τον αγώνα τους προκειμένου να πείσουν το Σοβιετικό καθεστώς να γίνει ένα μνημείο στο Μπάμπι Γιαρ προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους εκεί.
Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως μας κ Στεφανίας Ρουλάκη:
Η Στεφανία Ρουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε διαφήμιση, διοίκηση επιχειρήσεων, συμβουλευτική ψυχικής υγείας και ομαδική ψυχοθεραπεία. Εργάστηκε σε υπεύθυνες θέσεις σε μεγάλες, πολυεθνικές επιχειρήσεις και μικρότερες ελληνικές. Για κάποια χρόνια είχε τη δική της επιχείρηση, ένα μεσιτικό γραφείο. Από το 2015 και μετά, εργάζεται σαν θεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας.
Έχει ένα κοριτσάκι 5.5 χρονών και μαζί με τον σύντροφό της μένουν, στο Μοσχάτο. Η Στεφανία, αγαπά πολύ την οικογένειά της, τους φίλους της, τη δουλειά της, το διάβασμα, τη συγγραφή, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τη ζωή.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής και ασχολείται με την αξιολόγηση κειμένων προς έκδοση. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς πεζογραφίας, έχει γράψει διηγήματα, παιδικά παραμύθια και ποιήματα. Γράφει για το ιστολόγιο ewoman.gr και διατηρούσε τη στήλη «έγινε της καραντίνας», στο ιστολόγιο «λόγω γραφής». Συμμετέχει στη μεταφραστική ομάδα Αιθιοπικών παιδικών ιστοριών, στα ελληνικά για τον οργανισμό Open Hearts Big Dreams.
Τον Φεβρουάριο του 2021, εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, το ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Εγώ θα ζήσω», από τις εκδόσεις Πηγή.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Στεφανία Ρουλάκη μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό της ιστολόγιο , στο fb,
ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο email: stephania.roulaki@gmail.com
Σε μεταγενέστερη ανάρτηση θα ακολουθήσει η κριτική μου για το βιβλίο. Καλοτάξιδο!!

https://soundcloud.com/user-495712928/ego-tha-ziso-stefania-roylaki?si=402a0e3d47514d4ead5d8aee4629d894&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing&fbclid=IwAR1I3fa8Aq_45ff_SwBHrRrpnq2AiKGL2n5ZY2GAiJ2mRr-wcKuAhjfnCpg

                                    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου